‘Transferium’ voor patiënten is te klein pleistertje op grote wond

Onderstaand artikel heeft vandaag in het Algemeen Dagblad gestaan. Het artikel betreft een kopie van het stuk in het dagblad.
 

‘Transferium’ voor patiënten is te klein pleistertje op grote wond

 

Brief van de dag

WILLEM HEIJDACKER, (VOORZITTER STICHTING ACUTE ZORG VPR)

‘Proef tegen files bij de spoedhulp’ (AD 23-6). De proef tegen files bij de spoedeisende hulp in het Maasstad Ziekenhuis d.m.v. het transferium, is een te klein pleistertje op een hele grote stinkende wond.

 

De problemen zijn ontstaan door de grootschalige reorganisaties van de afgelopen vijf jaar in de acute zorg in onze Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

 

Het sluiten van regionale huisartsenposten, de avond-en nachtsluitingen van de SEH’s, het ontmantelen van specialistische afdelingen in de regionale ziekenhuizen, het bezuinigen op ambulances inclusief al het benodigde personeel, zijn de doodsteek geweest voor gehele regionale acute zorg. Studenten verpleegkunde gaan geen acute zorg meer studeren omdat er geen banen meer zijn en het huidige personeel loopt op zijn tandvlees door overbelasting.

 

Ook het opzij leggen van patiënten in acute nood is een schandalige ontwikkeling. De ambulances rijden weg voor weer een nieuwe spoedrit, komen na ca. 45 minuten weer terug en leggen nieuwe patiënten bij de reeds opzij gelegde patiënten in het transferium. Meneer Wijten zegt dat zelf, omdat zijn ambulances anders uren hadden moeten wachten eer de slachtoffers daadwerkelijk geholpen worden op de SEH.

 

De oplossingen zijn helder: opnieuw openen van regionale huisartsenposten, terugbrengen van avond-en nachtdiensten van de SEH’s en specialistische afdelingen in de regionale ziekenhuizen.

 

Tot slot: zorgen voor voldoende opgeleid personeel op ambulances en SEH’s.

Yoerik Venus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *