Stichting  Acute Zorg Voorne Putten Rozenburg slaat alarm

Voorzitter Willem Heijdacker van de stichting is op 28 maart jl. aanwezig geweest bij het Rondetafelgesprek Acute Zorg van de vaste Tweede-Kamer commissie VWS. Bovendien was hij op 3 april jl. aanwezig bij het debat Acute Zorg van de vaste Tweede-Kamer commissie VWS waar diverse conclusies werden getrokken ten aanzien van broodnodige beschikbaarheid van Acute Zorg 24/7.

Bij het Rondetafelgesprek Acute Zorg waren als gast aanwezig: Vertegenwoordigende Artsen, Burgemeesters, Economen, Inspectie G&J, Patiëntenfederatie, Verloskundigen, Ziekenhuisdirecties en Zorgverzekeraars.

De stichting heeft diverse malen klaagschriften ingediend bij Acute Zorg Ketenpartners en het RIVM betreffende de plannen om Acute Zorg instanties te sluiten of te verkleinen. Er zijn en worden door het RIVM Bereikbaarheid analyses uitgevoerd, zonder dat er een Milieu Effect Rapportage wordt uitgevoerd. Het RIVM zegt hierover niet te worden betaald als hiervoor geen opdracht is.

Juist de enorme impact op het milieu is de stichting een grote zorg, zolang men geen rekening houdt met de enorme infrastructurele gewijzigde situaties sinds 2015.  In het acute zorglandschap blijft men hangen in schijnveiligheid en schijn milieueffecten. Hierdoor is de stichting bang, dat toekomstige verschraling-situaties in de Acute Zorg ontstaan, met grote invloed op de brede welvaart, duurzaam leven en het milieu als de Acute Zorg zich zal concentreren in de grote steden.

Emissies kunnen we in twee groepen opdelen: 

  • Emissies die schadelijk effect hebben op het klimaat (CO2 en onverbrande koolwaterstoffen) 
  • Emissies die schadelijk effect hebben op de luchtkwaliteit (NOx (stikstof) en fijnstof (vooral uit oudere diesels, en van slijtage banden en remmen)) 

Wij voorspellen een enorme verhoogde CO2 emissie, NOXen, en het veelvuldig produceren van kankerverwekkende stoffen zoals: Roet, Molybdeen, fijnstof, kwik en lood.

Dit willen wij toch niet in Nederland? Verhoogde risico’s op ziekten, waardoor de ziektekosten nog hoger worden!

De conclusies van de stichting zijn:

–  Acute Zorg moet 24/7 beschikbaar zijn.  Dit kan door beschikbaarheidsfinanciering toe te passen. (Zelfs de Zorgverzekeraars bepleiten dit)

– Het behouden en terugbrengen van de 24/7 Spoed Eisende Hulp, inclusief IC-capaciteit en (acute) geboortezorg in alle regionale gemeenten is een must.

– Personeelstekorten binnen de Zorg komen juist doordat jongeren stoppen met de opleiding omdat kleinere ziekenhuizen geen volledige SEH hebben. Concentreren van Acute Zorg naar de grote steden zorgt juist voor een nog groter terugdringen van personeel.

– Burgers en Ambulances moeten nu, over heel Nederland, een enorm aantal kilometers meer maken om in Acute nood situaties op tijd professionele hulp te krijgen, met een onaanvaardbaar gevolg van een toenemende emissie. (belasting van het milieu).

Minister van Medische Zorg mevrouw P.A.Dijkstra D’66 zegt in haar antwoord in het debat: We hebben het geld nu niet om beschikbaarheidsfinanciën toe te passen. Dat is aan het nieuwe kabinet!

“Stop verschraling binnen de Acute Zorg en houd deze beschikbaar voor iedereen!” 

Namens het bestuur,

Willem Heijdacker

0622556807

Yoerik Venus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *