Opening spoedplein bij het SMC

5 juni 2022

Spijkenisse – Het spoedplein in Spijkenisse, waar de spoedpost van Spijkenisse Medisch Centrum en de huisartsenpost Rijnmond geïntegreerd samenwerken, werd vandaag officieel geopend. Het spoedplein is al operationeel sinds december 2021, maar door corona kon er geen officiele opening plaatsvinden.

De officiële opening kon gisteren eindelijk plaatsvinden. De opening werd op de zonnige maandagmiddag alsnog feestelijk gevierd met rode en witte ballonnen, gebakjes en champagne voor de tientallen genodigden. Vervolgens gaven Foort van Oosten, Wouter Struijk, Tessa van Maanen en Dyonne Broers toespraken over het spoedplein en knipten zij samen het rode lint door om het spoedplein officieel te openen. Een luid applaus volgde.
Op het zonet geopende spoedplein werkt het zorgpersoneel van de spoedeisende hulp en de huisartsenpost samen als een team aan een balie. Voor patiënten met een spoedvraag over niet-levensbedreigende aandoeningen kan zo meteen worden bepaald welke arts hij of zij nodig heeft. Bij levensbedreigende aandoeningen wordt een patiënt direct naar een van de ziekenhuizen buiten Voorne-Putten gebracht.


Ontwikkeling

Wethouder Wouter Struijk benadrukte tijdens zijn toespraak dat het openen van het spoedplein een bijzonder moment is. Het is volgens hem een lange weg geweest voordat het spoedplein geopend kon worden. Ook vertelde hij blij te zijn om te zien hoe de gemeente en het Spijkenisse Medisch Centrum elkaar van meerwaarde kunnen zijn. Hij is blij dat de inwoners deze voorziening hebben, en gaat samen met de betrokken partijen kijken wat er allemaal mogelijk is voor het medisch centrum in de toekomst.
Het heeft inderdaad even geduurd voordat het spoedplein geopend kon worden, omdat er een intensieve verbouwing nodig was om het pand klaar te maken. Deze verbouwing kostte uiteraard geld en er is veel overleg geweest met betrokken partijen over de financiering. Burgemeester Foort van Oosten vertelde in zijn toespraak dan ook dat hij het ongelooflijk mooi vindt dat het spoedplein kon worden georganiseerd. Hij noemde het een dankbare en warme ontwikkeling op Voorne-Putten.

Zorglandschap

Tessa van Maanen is de voorzitter van de raad van bestuur van het Spijkenisse Medisch Centrum. Samen met Dyonne Broers, bestuurder van de Huisartsenposten Rijnmond, vertelde ze hoe belangrijk het is om stil te staan bij de situatie van een stijgende zorgvraag, maar tegelijkertijd een afnemend aanbod. Volgens van Maanen moeten we goed kijken hoe we de zorg gaan inrichten, en daarbij is samenwerking belangrijk. Een voorbeeld van het veranderen van het zorglandschap is volgens Broers dan ook dit spoedplein, waar werkdruk beter wordt verdeeld en er kwalitatieve deskundige patiëntgerichte zorg is.
Willem Heijdacker is de voorzitter van Stichting Acute Zorg Voorne-Putten. Hij was ook aanwezig bij de opening. Hij vertelde dat hij het goed vindt dat er een spoedplein is geopend, maar er nog wel meer gedaan kan worden. Zijn stichting pleit voor een volwaardig ziekenhuis inclusief IC’s, zodat patiënten niet meer doorverwezen hoeven worden. Hierbij noemt hij ook het belang van samenwerken tussen betrokken partners omtrent acute zorg. Heijdacker wenst de zorgmedewerkers veel succes met het spoedplein.

Zie artikel op Grootnissewaard.nl, (Bovenstaand bericht is een kopie citaat van het artikel op onderstaande URL):

https://www.grootnissewaard.nl/nieuws/algemeen/164725/opening-van-het-spoedplein-bij-het-smc

Yoerik Venus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *