Noodkreet van Stichting Acute Zorg VPR
“Het Acute Zorg Landschap in Nederland houdt geen rekening met het Milieu”De Stichting Acute Zorg VPR heeft na jarenlange inzet (vanaf 2017), na vele onderzoeken, gesprekken met, ingediende klaagschriften en de reacties daarop geconcludeerd dat in de gehele acute zorg keten in Nederland geen rekening gehouden wordt met het Milieueffect op de verschraling van de Acute Zorg.
Met acties als:
- “Stop per direct het sluiten van Huisartsenposten en 24/7 SEH’s inclusief IC-capaciteit en (acute) geboortezorg in alle regionale gemeenten”
- “Maak een einde aan de verschraling van de Acute Zorg”
- “Bereikbaarheid analyses worden uitgevoerd door het RIVM zonder dat er een Milieu Effect Rapportage wordt uitgevoerd”
- “Concentreren van Acute Zorg naar de grote steden ziekenhuizen zorgt juist voor krimp in acute zorg personeel”
- “Ambulance aanrijtijdennormen moeten blijven zoals ze zijn”
- De verdwijnende arbeidsplaatsen op de ambulances worden niet aangevuld door nieuw personeel, waardoor de aanrijtijden norm van spoed (A1) ritten ambulances (tenminste 95% moet binnen 15 minuten ter plaatse zijn), niet worden gehaald, met heel veel uitschieters naar beneden in de kleinere regionale gemeenten
- Steeds meer regionale kleinere ziekenhuizen sluiten hun SEH´s en Huisartsen spoed posten (HAPPEN) verdwijnen.
- Er is een enorm tekort aan gekwalificeerd ambulance-/SEH verpleegkundigen/-artsen en ambulance chauffeurs ontstaan.
- Er zijn enorme lange wachttijden bij de overbezette SEH´s en Huisartsen spoed posten.
- Acute Zorg 24/7 moet beschikbaar zijn zoals de Brandweer dat ook moet zijn, dit kan door beschikbaarheidsfinanciering toe te passen. (Zelfs de Zorgverzekeraars bepleiten dit)
- Het behouden en terugbrengen van de 24/7 SEH inclusief IC-capaciteit en (acute) geboortezorg in alle regionale gemeenten is een must.
- Huisartsenposten 24/7 beschikbaar houden en samen laten werken met 24/7 SEH’s. De zogeheten spoedpoli’s
- Het zorg dragen voor voldoende ambulances en personeel voor directe acute noodzorg. Ten behoeve van het behalen en behouden van de 15 minuten- en 45 minuten norm.
- Personeelstekorten binnen de Zorg komen juist doordat jonge verpleegkundigen en artsen in opleiding stoppen met de opleiding omdat kleinere ziekenhuizen geen volledige SEH meer hebben of dreigen kwijt te raken, Concentreren van Acute Zorg naar de grote steden zorgt juist voor een grote terugdringen van Acute Zorg personeel.
- Burgers (slachtoffers in acute nood, maar ook de bezorgde ouders, kinderen etc.) en Ambulances moeten nu miljoenen kilometers meer maken in Nederland om in Acute nood te worden geholpen met een enorme schadelijke milieuemissie tot gevolg.
- Burgemeesters hebben geen invloed op de Acute Zorg in hun gemeenten.
- NZa (Nederlandse Zorg autoriteit), de IG&J (Inspectie Gezondheidszorg & Jeugd, de Rijksoverheid laten het gebeuren, zij onderzoeken veel maar treffen geen maatregelen tegen de Acute zorg keten Partners.
Nadat de stichting diverse klaagschriften heeft ingediend aan Acute Zorgketenpartners en het RIVM en de beantwoordingen daarvan. Betreffende de plannen om Acute Zorg instantie te sluiten of te verkleinen zijn en worden er door het RIVM Bereikbaarheid analyses uitgevoerd zonder dat er een Milieu Effect Rapportage wordt uitgevoerd door het RIVM, zij zeggen hier niet voor betaald te worden zonder opdracht.
Juist de enorme impact op het milieu is onze zorg, zolang men geen rekening houdt met de enorme infrastructurele gewijzigde situaties sinds 2015 in het acute zorglandschap blijft men hangen in schijn veiligheid en schijn milieueffecten, hierdoor zijn huidige en toekomstige verschralingssituaties door de Acute Zorg te concentreren naar de grote steden enorme ingrepen op onze duurzaam leven en het milieu.
Schadelijke Emissies kunnen we in twee groepen opdelen:
Emissies die schadelijk effect hebben op het klimaat (CO2 en onverbrande koolwaterstoffen)
Emissies die schadelijk effect hebben op de luchtkwaliteit (NOx (stikstof) en fijnstof (vooral uit oudere diesels, en van slijtage banden en remmen))
Wij voorspellen een enorme verhoogde CO2 emissie, NOXen, en het veelvuldig produceren van kankerverwekkende stoffen zoals:
Roet, Molybdeen, fijnstof, kwik en lood.
Dit willen wij toch niet in Nederland? Verhoogde risico’s op ziekten, waardoor de ziektekosten nog hoger worden!
Door het (verkeerde) bezuinigingsbeleid van alle acute zorgketen partners (!) zijn de gevolgen:
En het ergste van alles is: Dat iedere verantwoordelijke acute zorgketen partner naar een ander wijst, als oorzaak van de probleemstellingen.
Stichting Acute Zorg VPR concludeert dat Acute Zorg 24/7 beschikbaar moet zijn!
De conclusies van de stichting zijn:
Waar zijn de zorgverzekeraars gebleven?
“Stop verschraling binnen de Acute Zorg en houd deze beschikbaar voor iedereen!”Namens het bestuur,
Willem Heijdacker, voorzitter
5 december 2024 Spijkenisse