Bron artikel en afbeelding: rtlnieuws.nl
Artikel op rtlnieuws.nl

Honderdduizenden mensen wonen zo ver van een ambulancepost dat de hulpdienst bij een noodgeval niet binnen de norm van een kwartier ter plaatse kan zijn. Dat blijkt uit een analyse van de Geodienst van Rijksuniversiteit Groningen. Die bracht de kwetsbare plekken in het land in kaart.
Bekijk via deze link https://www.rtlnieuws.nl/buurtfacts/gezondheid/ben-jij-binnen-een-kwartier-te-bereiken-met-een-ambulance de kaart of jij wel binnen een kwartier bereikt kan worden door een ambulance. De stippen op de kaart zijn ambulanceposten. Zoom of zoek om de kwetsbare plekken in jouw regio te bekijken.
De rode gebieden op de kaart zijn plekken die bij normaal verkeer niet binnen vijftien minuten bereikt kunnen worden. In de lichtrode gebieden kunnen ambulances ook in de spits niet binnen vijftien minuten ter plaatse zijn.
Stichting Acute Zorg VPR
Het onderzoek van RTL Nieuws is correct als men het heeft over het feit dat alle ambulances vertrekken vanaf hun standplaatsen. Echter in de huidige praktijk is dit niet het geval, omdat de ambulances veelal al onderweg zijn naar of van een acute noodsituatie of naar of van een verder af gelegen Ziekenhuis met een volwaardige SEH afdeling, in Nissewaard in het uitgeklede SMC is dat niet het geval, met een ontmantelde SEH afdelingen zonder ICś waar de lichtere acute nood gevallen nog wel terecht kunnen. Met het verdwijnen van de SEHś in het Vlietland te Schiedam en het Havenziekenhuis door personeel gebrek, is de Westelijke zijde van Regio Rotterdam-Rijnmond geheel afgesneden van Acute Nood voorzieningen, waar ca. 500.000 inwoners/werkenden de dupe van zijn. Dat we te danken hebben aan de Zorgverzekeraars (die hebben 11 miljard euro ongebruikt op de plank liggen, incompetente aan zichzelf denkende afhankelijke Adviesorganen de ROAZen die bestuurd worden door de topmanagers van de Traumatologische afdelingen van de grote steden ziekenhuizen (eigenbelang, patiënten roof van de eilanden VPR en vanuit de Waterweg gebieden), de Ambulancediensten die gezorgd hebben dat ze onvoldoende adequaat opgeleid personeel kunnen leveren die de Ambulances kunnen bemensen. De huisartsenposten organisatie CHPR die 250 huisartsen op nog maar 5 Huisartsen Posten laten bestuiven in een gebied met 1,3 miljoen inwoners. De machtsverhoudingen liggen scheef, de verantwoordelijke 15 Burgemeesters van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond hebben helaas geen enkele inbreng over het goed regelen van Acute Noodhulp, zeker niet in de gemeenten buiten Rotterdam. Het kabinet laat het ook gebeuren. De waakhonden NZa en ACM geven helaas niet thuis en ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg kijkt helaas de andere kant heen. Wie neemt nu de verantwoordelijkheid en maakt aan deze zorgelijke situatie een eind en ziet men in dat het menens is wanneer het gaat om uw en onze Veiligheid?