Zie ad.nl: https://www.ad.nl/rotterdam/ambulance-laat-lies-91-uren-lijden~a0dd6ce9/. Het artikel van ad.nl kunt U hieronder lezen:
De 91-jarige Lies van Delft verging maandagavond vijf uur lang van de pijn nadat ze viel en haar heup had gebroken. Door het personeelstekort bij de ambulancedienst kon zij niet eerder worden opgehaald. De directeur van Ambulancezorg Rotterdam-Rijnmond vreest dat mensen vaker lang moeten wachten.
Lies van Delft wordt binnenkort 92 jaar, is dementerend en woont in verzorgingstehuis De Vijverhof in Capelle aan den IJssel. Maandagavond viel zij rond 19.45 uur in haar woning. Binnen een halfuur kwam er een arts langs die constateerde dat ze haar heup had gebroken tijdens de val.
,,Het maakt me pissig dat een mevrouw van deze leeftijd zo lang moet wachten totdat zij wordt geholpen. Natuurlijk omdat ze mijn moeder is, maar dit had iedereen kunnen overkomen”, zegt haar zoon Victor van Delft. ,,Zo ga je niet met mensen om.”
Nadat Van Delft uren in bed lag, werd ze om 01.30 uur opgehaald door de ambulance. Omdat het niet om een levensgevaarlijke situatie ging, kreeg de 91-jarige Capelse geen voorrang bij de ambulancedienst.
,,Ze had erg veel pijn en had moeite om in bed te blijven liggen. Maar ze kon niet anders, want ze kon natuurlijk niet staan”, vertelt haar zoon. ,,Ze zei steeds dat ze moest plassen, maar dat kon niet. Ze kreeg wel te horen dat ze in haar bed mocht plassen, maar dat wilde ze niet. Ze is dan wel dementerend, maar daar zou ze zich voor schamen.”
Spoedritten
Arie Wijten, directeur van Ambulancezorg Rotterdam-Rijnmond, vindt het heel vervelend dat Van Delft zo lang moest wachten totdat zij werd opgehaald. ,,Dit is niet waar wij voor staan en het is niet de zorg die wij willen bieden. We focussen ons op de spoedritten en als iets geen spoed betreft moet dat wachten. We streven ernaar om die ritten binnen twee uur gedaan te hebben. Dit heeft veel te lang geduurd. Maar we hebben geen enkele reservecapaciteit en dan gaan acute gevallen voor.”
Wijten sluit niet uit dat mensen vaker zo lang op een ambulance moeten wachten. Het is een schrijnend voorbeeld van de gevolgen van het personeelstekort bij de ambulancedienst.
Buitenlanders
Arjen Littooij, directeur van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, riep eerder op om buitenlandse krachten in te schakelen om de 25 vacatures te vervullen.
,,We moeten out of the box gaan denken om het probleem op te lossen”, zegt Wijten. ,,Als we dat niet doen, komt er geen verandering en dit krijgen we niet meer uitgelegd.”
Bron: ad.nl